Materiālu ceļvedis

Materiālu ceļvedis

Akrils

Mīkstas mākslīgās šķiedras, bieži tiek izmantotas adījumos, labi sader jaukšanai ar citām šķiedrām. Izturīgs pret gaismas iedarbību, tādēļ der izmantošanai ārā. Akrils var būt jutīgs pret sakaršanu mazgājot un gludinot. Pie mums akrils izmantots vairumam mēteļu.


Alpaka

Ļoti mīksta vilna no lamai līdzīga dzīvnieka alpakas, kas dzīvo Andu kalnos. Alpakas vilna sastopama šķiedru sajaukumos un lieliski noder adījumos.


Kokvilna

Kokvilna ir sēklapvalku šķiedras, ko iegūst no kokvilnas augiem. Kokvilnas šķiedru garums svārstās no 15 līdz 45 mm, un jo garākas šķiedras, jo labāka kvalitāte. Īsās šķiedras ir noņemtas apģērbiem no ķemmētas kokvilnas. Tas nodrošina īpaši labu kvalitāti, palielina spīdumu un izturību. Kokvilna ir viena no visvairāk izmantotajām tekstilšķiedrām, tā ir atvēsinoša un rada komfortu ādai. Vēl viena priekšrocība ir augsta nodilumizturība un laba absorbcija.


Buklē

Mezglains austs audums. Tiek izmantots pārsvarā žakešu šūšanā.


Devore

Jaukts rakstains materiāls. Ar speciāliem ķīmiskiem reaģentiem tiek kodināti atsevišķi gatava auduma laukumi, un rezultātā veidojas audums ar blīviem un caurspīdīgiem rakstiem. Cellbes piedāvājumā devore audums izmantots aizkaru un svētku kleitu šūšanā.


Sīrsakers

Plāns krokots audums. Parasti tiek izmantots gultasveļas šūšanā. Materiāls nodrošina atvēsinošu un patīkamu sajūtu.

Šambrijs

Audums ar krāsainiem velkiem un baltiem audiem. Parasti tiek izmantots kreklu ražošanā.


Šenils

Materiāls ar plūksnojumu, kas piešķir samtainumu. Mīksts, ar augstu nodilumizturību. Šenils piemērots gan mājas tekstilizstrādājumiem, pārklājiem un segām, gan arī adītu džemperu un žakešu izgatavošanai.


Šifons

Plāns, caurspīdīgs un viegls audums ar skaistu spīdumu. Galvenokārt tiek izmantots kā kleitu un blūžu audums.


Kreps

Viegls, sīki grubuļains audums, kas austs no smalkiem, stipri grodiem diegiem.


Denims

Izturīgs kokvilnas audums ar krāsainiem audiem un baltiem velkiem. Sarža pinums vai tvills veido apakšpusi baltu. Indigo toni iegūst krāsojot.


Dobijs

Sīkrakstaini austs materiāls, veido papildu struktūru. Galvenokārt izmanto kreklu un blūžu šūšanā.


Elastāns

Elastīgas tekstilšķiedras uz poliuretāna bāzes. Izmanto kombinācijā ar citām šķiedrām, piemēram, poliesteri un kokvilnu, lai iegūtu elastīgu materiālu.


Flanelis

Viegli uzkārsts kokvilnas audums. Tā virsma ir mīksta un patīkama.

Flīss

Viegls poliestera audums, tā abas puses ir mīksti pūkainas un nodrošina labu siltumizolāciju.


Frotē

Galvenokārt kokvilnas materiāls, kas sastāv no cilpiņām. Mīksts, ar labu absorbcijas spēju. Pārsvarā izmanto dvieļu un rītatērpu ražošanā.


Žoržets

Plāns un skaists caurspīdīgs materiāls ar graudainu struktūru. Ideāli piemērots kleitām un blūzēm.


Gore-Tex

Ūdeni atgrūdošs un gaisa caurlaidīgs materiāls. Izvada mitrumu, tvaikus un gaisu caur membrānām un aiztur ūdens pilienus no ārpuses. Piemērots lietu un vēju aizturošam apģērbam.


Interloks

Dubults trikotāžas audums. Biezāks un siltāks par parasto trikotāžu.


Žakards

Raksts vai austs audums, kas nosaukumu ieguvis no tā aušanas tehnikas un steļļu izgudrotāja uzvārda. Stelles ir sarežģītākas, un tām ir bezgalīgi daudz rakstu iespēju. Žakardu izmanto mēbelēm, žaketēm un adījumiem.


Trikotāža

Gluda un rievota trikotāža. Mīksts un elastīgs materiāls, to galvenokārt izmanto T kreklu un kleitu ražošanā.


Džuta

Prāvas un raupjas augu šķiedras ir daudzās mājlietās. No džutas ir skaisti paklāji, grozi un galdauti.

Mākslīgās šķiedras

Mākslīgā ceļā iegūtas tekstila šķiedras. Tās dalās divās kategorijās – reģenerētās un sintētiskās. Reģenerētās šķiedras iegūst dabisko šķiedrvielu ķīmiskās apstrādes rezultātā, galvenokārt no koksnes celulozes – viskozi, liocelu, modālu. Sintētiskās šķiedras, piemēram, poliesteri, poliamīdu un akrilu, iegūst, par izejvielām izmantojot sintētiskos polimērus.


Kupro

Kupro ir līdzīgs reģenerētām viskozes šķiedrām, bet iegūts no kokvilnas atkritumiem (izsukām), nevis no koksnes. Kupro ir ērts, mīksts un absorbējošs audums.


Lins

Dabīgās šķiedras no linu stiebriem. Linu šķiedrām ir izturīga un skaista struktūra. Lina gultasveļa labāk par kokvilnu atgrūž netīrumus, tāpēc tā nav tik bieži jāmazgā. Lina audums ir atvēsinošs un ādai patīkams.


Lūrekss

Lurex ir uzņēmuma The Lurex Company zīmols. Lūrekss ir metālisks pavediens, kas sajaukts ar citiem materiāliem dekoratīva efekta panākšanai.


Liocels

Liocels, tāpat kā viskoze, ir reģenerēta celulozes šķiedra, bet tās ražošanas process apkārtējai videi ir mazāk apgrūtinošs, jo ķīmiskās vielas ir maigākas un tiek izmantotas slēgtā procesā. Liocelam ir laba absorbcijas spēja, tas labi pārcieš mazgāšanu, ir atvēsinošs un ķermenim patīkams.


Velvets

Svītru struktūra un samtains materiāls. Bieži tiek izmantots bikšu šūšanai.


Tīklaudums

Audums ar šūnu struktūru. Audums bieži tiek izmantots sporta apģērbos, jo ir caurlaidīgs un ķermenim patīkams.


Mikrošķiedru materiāls

Ļoti smalkas sintētiska materiāla šķiedras.

Mikroflīss

Izgatavots tāpat kā parastais flīss, tikai no vissmalkākajām šķiedrām. Mikroflīss ir plānāks materiāls ar labu siltumizolācijas efektu.


Merino vilna

Īpaši skaista un mīksta vilna no merino aitām. Vilnas izstrādājumi vienmēr jāmazgā saudzīgi, ieteicams vilnas mazgāšanas programmā. Vilna dabīgi atgrūž netīrumus, tāpēc tā nav jāmazgā tik bieži kā kokvilna. Cellbes neizmanto pakaļdarinājumus. Cellbes neatbalsta mulesingu.


Modakrils

Mīkstas un padevīgas šķiedras bieži tiek uzmantotas kažokādas imitācijas izgatavošanā.


Modāls

Modāls ir viskozes variants un tiek izgatavots analoģiski. Modāls ir mīksta un komfortabla šķiedra ar labu absorbcijas spēju. Tā labi iztur mitrumu un salīdzinājumā ar viskozi pēc mazgāšanas īpaši nesaraujas.


Dabiskās šķiedras

Dabiskās šķiedras dalās divās kategorijās – augu izcelsmes celulozes šķiedrās un dzīvnieku izcelsmes proteīna šķiedrās. Pie augu izcelsmes šķiedrām pieder kokvilna un lins, bet zīds un vilna pieder dzīvnieku izcelsmes šķiedrām.


Panama

Audums no dubultiem velku un audu pavedieniem. Nedaudz rupjāka struktūra salīdzinājumā ar parastu audumu. Labi der galdautiem un aizkariem. Cellbes piedāvā arī puspanamu – viens velku pavediens un divi audu pavedieni.


Perkals

Ekskluzīvs audekla pinuma blīvs audums. No tā šuj skaistu, gludu un atvēsinošu gultasveļu.


Pikē

Raksturīgs trikotāžas audums ar vafeļu raksta struktūru, kas tiek panākta secīgi mainot gludas un savītas šķiedras. Galvenokārt tiek izmantots sporta un treniņu apģērba (pikē krekli) ražošanā.


Plisē

Audums ar regulārām ielocēm. Galvenokārt tiek izmantots svārku un kleitu šūšanā.

Poliamīds/neilons

Pilnībā sintētiska šķiedra. Ātri žūst, neburzās, ir izturīga. Poliamīdu izmanto bikini un virsdrēbju ražošanā, jo tas ātri žūst un ir izturīgs pret hloru.


Poliesteris

Pilnībā sintētiska šķiedra. Poliesteris ātri žūst, neburzās, ir izturīgs. Poliesteri bieži izmanto sporta tērpu ražošanā, jo tas ir mitrumizturīgs. Audums labi der arī ikdienas apģērbam, jo ir viegli kopjams, saglabā krāsu un nav dārgs.


Polipropilēns

Vēl viena mākslīgi iegūta sintētiska šķiedra. Izturīga un viegla, tāpēc tai ir plašs pielietojums. Polipropilēns atrodams paklāju sastāvā.


Poplīns

Izturīgs blīvi austs audums, kurā velku pavedieni ir tievāki par audu pavedieniem. Parasti tiek izmantots mēteļu un kreklu šūšanā.


PU (poliuretāns)

Mākslīgi radīts materiāls, izturīgs pret stiepšanos. Tiek izmantots ādas un lakādas imitācijai.


Stepēts audums

Efektīgs trīs slāņu audums, kuram vidējā slānī ir gaisīgs pildījums vai vatējums. Stepējums var būt rakstains vai līnijās. Cellbes piedāvā stepētus pārklājus un jakas.


Reģenerētas šķiedras

Radītas mākslīgi no celulozes. Cellbes piedāvājumā ir tādas šķiedras kā viskoze, modāls un liocels. Tekstilam no reģenerētām šķiedrām ir skaists spīdums un labs kritums. Materiālam ir tendence mazgājot sarauties, bet gludināšanas laikā tas atkal ieņem sākotnējo izmēru.


Valnītis

Secīgi tiek adīti labiskie un kreiliskie valdziņi, lai iegūtu rievojuma struktūru. Valnītis var būt 1x1 (1 labiskais + 1 kreiliskais), 2x2 (2 labiskie + 2 kreiliskie) utt. Izstrādājumam piešķir elastību.


Samts

Audums, kuram viena puse klāta biezām īsām plūksnām, un tās mīkstajai virsmai piešķir īpašu mirdzumu. Galvenokārt izmanto kleitu un aizkaru šūšanā.

Satīns

Īpašā tehnikā austs audums ar spīdumu un labu kritumu. Satīns var būt austs no dažādiem materiāliem. Cellbes piedāvājumā visizplatītākā ir kokvilna.


Zīds

Audums, ko iegūst no zīdtauriņu kāpuriem. Zīds ir plāns audums, kas rada siltuma sajūtu. Audums ir jutīgs pret saules gaismu, tas ir absorbējošs un ātri burzās.


Teksturēts materiāls

Dzija adījumam vai audums. Pavedienam ir dažāds biezums, tāpēc audumam veidojas rakstaina struktūra.


Strečs

Staipīgs materiāls ar elastāna piejaukumu.


Superstrečs

Īpaši elastīgs materiāls. To var izstiept par 35%-40%, savukārt pusstundas laikā tas atgriezīsies pie 2%.


Sintētiskās šķiedras

Šķiedras no sintētiskiem organiskajiem polimēriem. Trīs visizplatītākās šķiedras ir poliamīds, poliesteris un akrils. Arī polipropilēns un elastāns ir sintētiskas šķiedras. Tām ir daudz vērtīgu īpašību, piemēram, staipīgums, elastība un stiepes izturība. Šīs šķiedras bieži izmanto jauktos materiālos, tās ne īpaši labi uzsūc mitrumu un neburzās, bet ātri elektrizējas, īpaši sausā gaisā. Antistatiķi var pievienot ražošanas procesā vai skalošanas laikā.

Trikotāža

Trikotāžas nosaukums cēlies no franču Tricot (adīšana, adījums). Ikdienā par trikotāžu ierasts saukt audumu no sīkām pavedienu cilpiņām. Trikotāžas apģērbs parasti ir ļoti elastīgs, padevīgs un mīksts.


Taftings

Piemēram, paklāju darināšanas tehnika, kurā atsevišķi pavedieni tiek izvilkti no tīkla aizmugures un pēc tam tiek pielīmēti pie tekstila mugurpuses.


Tvills

Audums ar diagonālām svītrām, piemēram, džinss.

Vilna

Vilna ir no dzīvniekiem iegūta šķiedra ar labu siltumizolācijas spēju. Tā spēj uzsūkt lielu mitruma daudzumu, turklāt taustot tas nav jūtams. Tekstila ražošanā tiek izmantota dažādu dzīvnieku vilna, bet visvairāk aitas. Vilna dabiski atgrūž netīrumus, tāpēc tā nav jāmazgā tik bieži kā kokvilna. Vilna jāmazgā ļoti uzmanīgi, ieteicams izmantot speciāli vilnai paredzēto programmu. Cellbes neizmanto pakaļdarinājumus. Cellbes neatbalsta mulesingu.


Velūrs

Velūrs var būt austs un adīts. Ražojot tam nogriež virskārtas cilpiņas, iegūstot mīkstu virsu un skaistu spīdumu. Pēc mazgāšanas velūrs jāžāvē žāvētājā, lai tas atkal kļūtu mīksts.


Vuāls

Viegls un plāns audums aizkariem, blūzēm un oderei.

Viskoze

Viskozi ražo no priedes un citas koksnes celulozes. Viskoze ir mīksta, padevīga un labi krītoša. Materiālam ir tendence sarauties, bet gludinot tas atkal ieņem sākotnējo izmēru. Slapjš viskozes apģērbs ir viegli sabojājams, tāpēc ir svarīgi to nestiept. Viskoze ir fantastiska šķiedra ar plašām pielietojuma iespējām. Cellbes piedāvājumā ir gan bikses, gan trikotāža un T krekli.


WCT

Nosaukums WCT saistīts ar Pasaules čempionātu tenisā. WCT ir poliestera trikotāža ar spīdīgu virspusi un pūkainu apakšpusi. Materiālu pārsvarā izmanto sporta apģērbu, piemēram, treniņtērpu un šortu, ražošanā.

Uzticama piegāde
Droša norēķināšanās
Tiesības atdot atpakaļ preces 14 dienu laikā

Pērciet modes preces un apģērbus tiešsaistē Cellbes vietnē

Droša iepirkšanās

Par Cellbes

Individuāla apkalpošana

Sekojiet līdzi aktualitātēm

Abonējiet mūsu jaunumu vēstuli par jaunāko produktu laišanu tirdzniecībā, piedāvājumiem un ziņām.

Sekojiet mums

  • Mēs veicam piegādi tikai uz Latvijas adresi.
  • Maksa par piegādi no 4,49 eur. Pasūtījuma minimālā vērtība 20 €.
  • Tiesības preci atgriezt 14 dienu laikā.